Nieuws

We houden u hier op de hoogte van de belangrijkste thema's waaraan wij werken en daarvan de recente ontwikkelingen.

Kapittel krijgt herdenkingspijp Kamp bij Oirschot geschonken

geplaatst op: woensdag 12 augustuz 2015

Als aandenken aan hun verblijf in het Kamp bij Oirschot in 1832 en aan de verjaardag van de koning op 24 augustus dat jaar, werd er voor de officieren van de derde divisie infanterie een fraaie porseleinen tabakspijp gemaakt. Of de officieren deze zelf moesten betalen of dat ze deze van luitenant-generaal Meijer cadeau kregen, weten we niet. Het is een stummel-model, afgeleid van de Goudse pijp, maar fraaier beschilderd. De pijp is in Pirkenhammer (Duitsland) gemaakt door de firma Fischer & Reichenbach.

De ketel – het tabaksgat – is handbeschilderd. Aan de bovenrand is een tak met Oranjeappels geschilderd tussen twee lijnen van bladgoud. Aan de voorkant staan een lauwertak en eikentak die elkaar kruisen, met daarboven het borstbeeld van een vrouw met twee vlaggen en kanonslopen en daaronder het Metalen Kruis. Aan de achterkant van de ketel staat de naam van de eigenaar van de pijp. De hiel van de pijp is blauw met de letter W van de koning.

Aan de onderkant van de pijp bevindt zich een ovaalvormige ‘zak’ waarop de Nederlandse vlag en de Oranjevlag met een gekroonde W geschilderd zijn. Centraal op een blauw schild staat de naam van het bataljon van de eigenaar van de pijp.

Op de foto de herinneringspijp van kapitein C. Gerdenier, geschonken door mevrouw Moll-Breebaart aan het Kapittel van Oirschot.

© 2015 - Kapittel van Oirschot